Visa bristerna

Vi säger glatt att ingen är perfekt, sedan försöker vi ändå att vara det. Vi jämför oss med andra och mår dåligt av det. Jag är likadan själv.

Tänk på människorna du läser om i böcker och karaktärerna du ser i teveserier. Ingen är osårbar. De blöder, gråter och dör av en enda anledning – för att du ska känna någonting för dem. Inte ens Stålmannen är perfekt. Lägg lite kryptonit i hans ficka och se honom förtvina.

Vi umgås inte med våra vänner för att de är perfekta. Vi älskar dem för att de är som de är. Uppåt och härliga den ena dagen och irriterande den andra. Det perfekta är ointressant.

Vi vill heja på underdogen. På den som kämpar, aldrig ger sig och vinner trots enorma svårigheter. I en värld fylld av spegelblanka fasader längtar vi efter saker som betyder något.

Så våga vara sårbar. Visa dina brister och ditt djup. Var mänsklig. Och gör det som en naturlig del av vem du faktiskt är, inte för att fiska efter sympatier.

Övning: Gå på upptäcktsfärd

» Slå på ett avsnitt av Kalla fakta (TV4) eller Upp­drag granskning (SVT). Leta efter ett tillfälle när en person intervjuas.

Vad säger personen? Erkänner den några misstag? Tror du på personen? Varför gör du det? Vad känner du när du hör den prata?

» Gå till ett företags webbsida eller besök dem på sociala medier.

Hur äkta känns texterna? Varför känner du så?

Titta på bilderna. Hur äkta känns de? Känns det som att allt är tillrättalagt och tillputsat, eller skulle de här personerna se likadana ut om du träffade dem på deras jobb – eller Ica?

» Vill du ha inspiration? Nästa gång du är i en mat­butik, plocka upp en havremjölk från Oatly och titta på förpackningen. Vad tänker och känner du?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.