Var specifik

Trivs du ganska bra på jobbet eller är det kalasfint? Gör febern att du mår sådär eller ligger det närmare sanningen att beskriva livet som fyllt av sjögång, kräkningar och ett apatiskt sängliggande med omväxlande frossa och svettningar?

Jag gissar att du ibland använder tama beskrivningar som rätt så, lite och ganska. Det gör de flesta. Kanske säger du även man när du menar jag. Om du har otur lider du också av sjukdomen att säga folk när du egentligen menar en eller några få människor.

När du pratar kan du komma undan med att vara diffus och svävande. Du ser eller hör reaktionen och vet om budskapet går fram. Om du däremot är otydlig när du skriver drunknar din text bland alla andra texter som inte heller vågar ta ställning.

Stå för vad du tycker

När du är tydlig händer flera saker. En av dem är att det blir enklare för läsaren att förstå vad du menar och vad du vill. Till exempel är inte Sagan om ringen en samlingsbok om alla kortvuxna människor med håriga fötter som någonsin har kastat ner en ring i en vulkan. Det är historien om hoben Frodo och hans vänner.

Vad svarar du när kyparen på restaurangen frågar om maten var god? Kanske nöjer du dig med ett ja eller mycket bra. Om du verkligen gillar maten lägger du till ett fantastiskt. Vad skulle hända om du säger att maten var underbar, sagolik eller det bästa du har ätit på flera veckor? Eller att desserten fullbordade din kväll och fick smaklökarna att dansa jitterbugg? Förutom att ha gett kyparen en tydlig bild av vad du tyckte är jag säker på att han och kocken kommer att minnas dig.

Jag får vissa av mina uppdrag genom att gå rakt på sak och vara tydlig. Jag tycker du är en spännande person som jag gärna vill samarbeta med. Genom att jag går rakt på sak är det svårt att missa – och missförstå – mig.

Snabba tips

»  Ta ställning och säg vad du tycker. Var modig.

»  Undvik svajande och klena ord som lite, nästan, okej, nog, ganska och kanske.

»  Byt ut ord snarare än att förstärka dem. Skrota exempelvis jättebra och använd istället superb, briljant, suverän eller enastående.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.