Ursäkter, ursäkter, ursäkter

Jag vet att det är mycket nu. Det är extra stressigt på jobbet. Du måste städa innan gästerna kommer. Eller så borde du träna eller mysa med sambon.

Du vill inte höra det här, men det kommer alltid att vara mycket att göra. Hur mycket ledig tid du än har kommer du att göra undanmanövrar. Det är så vi fungerar, och jag är inget undantag. Jag måste ha använt över hundra ursäkter för att inte skriva färdigt den här boken.

Stäng dörren och slå av mobilen

Om du använder en dator, avsluta alla program förutom det du skriver i och stäng av nätet. Lägg bort mobilen och lås in dig i ett rum. Du vill skriva utan att bli avbruten – inte kolla mejl och sociala medier.

Om du inte får lugn och ro hemma, sätt dig på ett kafé. Om det är stökigt på kontoret, sätt dig i konferensrummet eller på toaletten.

Gör vad som krävs för att kväva ursäkterna och skriva den där texten.

Övning: Hitta ursäkterna

»  Fundera på vilka ursäkter du brukar använda. Skriv ner ursäkterna på ett papper så att du kan se och reflektera kring dem.

»  Fundera sedan på vad du kan göra för att komma förbi ursäkterna när de ställer sig i vägen. För de lär dyka upp igen, igen och igen.

Tänk så här

»  Jag har inte tid. Ok? Har du provat att minska ner på tevetittande och sociala medier? Där har du antagligen en timme att hämta varje dag.

»  Det blir aldrig bra. Jodå. Om du börjar i rätt ände, alltså med att skriva full. Tänkandet, redigeringen och all jämförelseångest kommer senare.

»  Jag vet inte vad jag ska skriva. Frågan är om du måste skriva. Om inte, gör något annat.

»  Jag måste skriva, men jag vet inte vad jag ska skriva. Vad vill mottagaren höra? Börja där. Sammanfatta det i punkter. Kanske räcker det?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.