Undvik klyschor som pesten

Ligga i framkant och brinna för något. Att sätta kunden i centrum, leverera helhetslösningar och fokusera på kvalitet. Det finns många nivåer i helvetet och de är alla otrevliga. Fortsätter du att skriva strunt så fortsätter jag att inte bry mig.

Klyschor är ord eller fraser som inte betyder något. Det kan vara uttryck som har använts så ofta att du blir illamående varje gång du läser eller hör dem. De tar plats likt ballonger eftersom de innehåller luft – och världen är fylld av dem.

Klyschor är vad som dyker upp när du inte orkar tänka efter vad du egentligen vill säga.

Företag älskar att bada i snömos

Givetvis satsar du på långsiktighet och kundanpassningar. När du anställer vill du ha flexibla, stresståliga och resultatfokuserade människor med hög social kompetens. Ni växer så det knakar. Engagemang och initiativtagande är ledord i det dagliga arbetet.

Det låter vackert, men säger mig ingenting. Vad betyder långsiktighet för dig? Kan du genom att beskriva hur företaget arbetar få läsaren att känna långsiktigheten, utan att du ens använder ordet?

Om du söker stresståliga personer, är det för att företaget har impulsiva ledare som ogillar rutiner, struktur och förutsägbarhet?

Bli frisk från klyschorna

Det finns enbart ett botemedel. Det är att säga som det är. Att vara konkret. Att förklara och bevisa vad du försökte säga med klyschan.

»  Istället för att säga att du brinner för ett ämne, berätta exakt hur insatt du är. Jag är en flitigt anlitad expert i radio och teve, och skriver krönikor i tidningar om ämnet.

»  Istället för att säga att du är kreativ, skriv att du fick de 48 klockorna i ett av Europas största klockspel att under tre veckor spela en Depeche Mode-låt.

Övning: Säg som det är

» Känner du igen dina egna klyschor? Vilka är de?

» Om du vill få bort dem, vad kan du skriva istället?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.