Trimma texten

Äntligen har du skrivit klart. Allt ser suveränt ut, men du är faktiskt inte färdig. Det finns några sista saker att göra innan du kan fira.

Läs högt

Det finns många knep för att göra en text bättre. Det mest effektiva sättet är att läsa den högt. När du gör det hör du rytmen och flytet. Du hör om det låter naturligt eller om meningarna är för långa. Behöver du läsa om vissa ord eller meningar flera gånger? Då kan du vara säker på att andra också kommer att snubbla.

Om du tycker det är jobbigt att läsa högt för dig själv, be någon annan att läsa texten för dig. Kanske en sambo, vän eller kollega. Givetvis kan du inte högläsa allt du skriver, då skulle du aldrig bli klar. Men om det är viktigt att få texten rätt – läs den högt.

Läs långsamt

Eftersom du skrev texten vet du redan vad som borde stå där. Ja, borde. Risken är stor att du läser det du tänkte skriva – inte det du faktiskt skrev.

Läs i omgångar – eller bakifrån

När du bryter ditt normala läsmönster är det lättare att hitta eventuella misstag.

Läs i mindre bitar

Är texten lång? Dela upp den och korrekturläs i omgångar. Då minskar risken att du skyndar dig igenom det du har skrivit bara för att få det klart.

Skriv, vila, redigera

Se till att sova en hel natt innan du säger att texten är färdig. När du får distans till den kommer du att upptäcka nya saker. Tyvärr. Men det är bättre att du hittar knasigheterna än att läsaren gör det.

Korrekturläs korrigeringarna

Felen är fixade, men korrekturläste du ändringarna? 🙂

Det finns ingen perfekt text

Fråga dig istället hur bra texten behöver vara för att den ska nå sitt mål. Skriv dit och du är klar.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.