Tråkiga, härliga träning

För mig är träningen ett sätt att minska min kroniska värk och få kroppen att hålla ihop långsiktigt. Träningen dämpar också rastlösheten och oron en aning. Dessutom blir jag skönt spak och avslappnad efteråt. Trots att den här lindringen är vad som motiverar mig att träna, så funkar det inte alltid att komma iväg till gymmet. Men utan motivationen hade jag aldrig ens försökt.

När en vän fick sin adhd-diagnos insåg hon att träningen länge hade varit hennes omedvetna medicin. Tidigare använde hon alkohol och droger för att dämpa ångesten. Nu jagar hon istället kickar och belöningar genom stenhård träning – och klarar sig tack vare det utan läkemedel.

Frågan är vad som får igång dig och vad som är din motivation. Givetvis handlar det om träningsformen, men vad mer? Är det en viss typ av musik, eller att äta god mat efteråt? Vill du gå ner i vikt, sova bättre eller få en kropp som fungerar trots ditt skrivbordsjobb? Testa dig fram och när du hittar något – håll fast vid och påminn dig om anledningen, även dagarna när du känner för att stanna hemma.

Jag har ytterligare ett tips, men du kommer antagligen att strunta i det. All långsiktig förändring bör ske i små steg. Vad är det minsta du kan börja med?

Planera för ursäkter och lathet

Träningen kan hjälpa dig bli bättre på att planera och skapa struktur. Jag tränar i bästa fall två dagar i veckan, gärna onsdagar och lördagar. Det gör att jag får ordning på veckan och att dagarna inte lika lätt flyter ihop. Att träna samma dagar varje vecka gör det även lättare att planera in annat eftersom jag vet när jag är ledig.

Planera in fler träningsdagar per vecka än vad du tänker genomföra. Om du inte tar dig iväg till en träning har du kvar dagar för att göra nya försök.

Sätt upp en kalender på väggen och sätt stora kryss över dagarna du har tränat. Det ger dig en snabb överblick hur du ligger till. Förhoppningsvis känns det även motiverande att se kryssen dyka upp.

Gör en lista med två kolumner, som i exemplet här intill. Till vänster skriver du alla ursäkter, undanflykter och svepskäl du kan komma på för att låta bli träningen. I kolumnen till höger skriver du förslag på lösningar.

UrsäktaLösning
Skönt i soffanFundera på varför du vill träna. Vad är din motivation?
TråkigtHitta roligare träning
Vet inte var sakerna ärHa alltid en träningsväska färdigpackad

Hur vill du träna?

Skaffa en personlig tränare, någon som får betalt för att hjälpa dig. De flesta träningsanläggningar har sådana. Eller hitta en motiverad vän som vill träna och pusha dig.

Ska du träna med en vän? Kom då överens om hur mycket ni ska prioritera träningen och vad ni gör om någon behöver ställa in ett träningspass.

Trivs du bäst ensam eller i grupp? Jag behöver träna på egen hand, i min egen takt, för att slippa vänta på eller ta ansvar för någon annan.

Lätt eller hård träning? Jag måste träna hårt och i ett högt tempo för att inte börja tänka på annat och ge upp. Det roligaste hittills har varit att köra mountainbike i skogen. Där märks det direkt om jag tänker på någonting annat eftersom jag då kör in i ett träd eller en sten. Det finns många fler sporter som kräver fullt fokus: klättring, ridning, slalom, orientering och badminton, för att nämna några.

Kanske är du en Friskis&Svettis-människa. Där har du olika gruppass med tydligt innehåll, som dessutom äger rum en viss tid och dag i veckan. Som en extra bonus har du en peppande person som säger vad du ska göra härnäst.

Du kan även hitta en träning som inte är träning. När du går till gymmet är det enbart för att träna. När du spelar tennis, fotboll eller dansar får du träningen på köpet och som en följd av att du gör någonting annat.

När jag sitter på träningscykeln i gymmet tittar jag på filmer för att skingra tankarna och glömma bort vad jag egentligen håller på med. Det är mitt sätt att träna utan att träna.

För en del kan kärleken till ett djur hjälpa till. Om du har hund måste den rastas flera gånger om dagen och få åtminstone en längre promenad. Och hästar klarar sig inte ensamma i stallet. Ibland kan det vara lättare att ta ansvar för att djuret mår bra – och genom det förbättra även din hälsa.

Eller varför inte göra det lätt för dig och gå eller ta cykeln till jobbet? Alltså vardagsmotionen. Det är det enklaste sättet att få in träningen i livet.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.