Tankarna censu***ar dig

Om jag ber dig berätta varför du handlar på Coop eller använder Apple-produkter kommer du ge mig ett snabbt svar. Du har en magkänsla. Det räcker. Apple gör coola prylar, och du vet vad du får med Coop eftersom du har handlat där sedan barnsben. Frågan är hur annorlunda svaret skulle bli om du funderade en vecka.

När du tänker efter – och försöker hitta det bästa eller mest rättvisande svaret – är risken stor att du tvekar och tystnar. Du sneglar på andra och jämför dig med dem. Och ju mer du analyserar och jämför, desto större är risken att du härmar dem eller skriver högtravande ord och klyschor.

Så våga skriva full och lita på magkänslan. Resten fixar du i redigeringen.

Krokiskrivande

Teckningskurser i kroki har övningar där du ska rita av en person, ibland på bara några sekunder. Självklart kan du fånga fler detaljer om du har mer tid, men du behöver bara ett kort ögonblick för att få strecken att likna en människa. Det är likadant med skrivandet.

Övning: Skriv av ett äpple

Sätt dig framför ett föremål du känner till väl. Det kan vara en mössa eller en cykel.

»  Skriv en text som beskriver föremålet, utan att du berättar exakt vad det är. Adam och Eva, frukt. Vad tror du de orden beskriver?

»  Gör övningen tre gånger. Den första gången har du 30 sekunder på dig att beskriva föremålet. Den andra gången har du två minuter. Den tredje har du tio minuter.

»  Låt sedan någon annan läsa texten. Förstår personen vilket föremål du försökte beskriva?

»  Hur mycket tid och detaljer behövde du för att beskriva föremålet tillräckligt bra, så att någon annan kände igen det?

»  Blev det lättare att känna igen föremålet när du gav texten mer tid och kärlek?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.