Slakta dina älsklingar

Uttrycket som låter så brutalt på svenska är något mildare på engelska. Du har säkert hört det. Kill your darlings.

Det är lätt att ta bort fantasilös och dåligt skriven text. En älskling däremot är ofta motsatsen. Det är ord och meningar du älskar, men som inte bidrar till helheten. Om du skriver längre texter kan det i värsta fall handla om flera sidor. För sig själva är älsklingarna lysande, men för att texten ska leva måste de dö.

I företagets nyhetsbrev vill du kanske förklara alla fördelar med att köpa något av er. Jag menar verkligen rubb och stubb – inklusive att ni använder miljömärkt papper och varje år ger en julgåva till Röda korset. Och när du söker jobb berättar du din livshistoria istället för att fokusera på varför någon ska anställa dig.

Du har under åren finslipat vissa fraser som du gillar att använda. Frågan är om de passar in i det du vill berätta. Och om den som läser bryr sig om dem.

Hitta älsklingarna

»  Lyssna till magkänslan. Du kan klappa dig själv på axeln och vara nöjd med texten, men ändå känna att någonting är fel. Var försvinner energin och fokuset?

»  Be någon annan att läsa. Den personen har inte samma känslomässiga koppling till texten. Därför kan den lättare avgöra vad som är viktigt och vad som måste opereras bort.

Övning: Fixa älsklingarna

»  Skapa en kopia av texten, så du har något att gå tillbaka till om du ångrar dig.

»  Fråga dig sedan vad texten egentligen handlar om och vad målet med den är. Det är ditt facit.

»  Läs därefter igenom det du har skrivit och jämför det med facit. Allt som inte leder mot målet – eller för texten framåt – kan vara en älskling som behöver dö.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.