Skrivkramp finns inte

Har du hört talas om matlagningskramp, snickarkramp eller fotograferingskramp? Inte jag heller. Däremot kan kockar, snickare och fotografer sakna inspiration och de rätta verktygen. Det är precis det jag tror att skrivkrampen handlar om – att vi har dålig koll på verktygen.

Du behöver tänka på skrivandet som arbete. För det är vad det faktiskt är. Det kommer ingen magisk ande som ger dig allt du behöver. Och vi är fortfarande långt ifrån chattrobotar som förstår vad det innebär att ha ett pulserande hjärta och känslor och kan göra jobbet åt dig.

En text skapas alltid bokstav för bokstav. Av dig. Så sätt dig ner och skriv.

Vanliga bromsklossar

» Vet du inte vad du ska skriva? Då saknar du kanske information. Bredda dina vyer. Ju mer du lär dig om ämnet, desto mindre skrivkramp får du.

» Tråkigt att skriva? Bjud över någon på en kopp te. Slå igång ljudinspelningen på mobilen och säg det du vill ha sagt. Ibland är det lättare att prata än att skriva. Om ingenting annat så är det härligt att fika med en vän.

»  Fortfarande fast? Sök på nätet för att se vad andra skriver. Stjäl grundidén och bygg vidare på den.

»  Om du ändå inte kan komma vidare – sov. Allt i livet brukar bli bättre efter lite sömn.

Övning: Snyt dig

» Ibland spelar det ingen roll vad du än försöker med. Orden sitter fast likt en eländig förkylning. Därför kan det fungera att försöka blåsa bort det som har fastnat.

Ta fram ett anteckningsblock och fyll det med ord, fraser och nonsens. Skriv och snyt. Allt som dyker upp i huvudet ska ner på papperet. Blås rent huvudet på skräp och gör plats för något annat.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.