Skriv full – redigera nykter

Skriv, bara skriv. Hämningslöst. Fortsätt. För den stora fördelen med datorn är också dess nackdel. Du stannar till och korrigerar ord istället för att skriva vidare. Och så försvinner flytet.

Poängen med det första utkastet är att fånga känslan (inte att hitta rätt ord). För att kunna göra det behöver du strunta i allt tvivel och surr i huvudet. Det finns inget rätt eller fel. Skriv!

Stäng av rättstavningen. När du ändå är i gång, tejpa fast ett häftstift på tangenten som sitter långt uppe till höger, den du raderar med – den förbjudna tangenten.

Vifta bort tankarna på om det du får fram verkligen är vettigt eller inte.

Skriv, skriv, skriv och ge dig inte förrän du har ett första utkast färdigt.

Texten kommer att vara fylld av stavfel och lösryckta ord. Var lugn. Allt är som det ska. För det är så det blir när du skriver full.

Exempel på full text

livet är fullt av saker…, jobb, tvätt, barn träffa vänner

behöver ändå lära oss ngt

riktar sig till Föreläsare/utbilda som VILL någonting. Växa, öka, ta mer plats. Vill stärka sitt varumärke.

stärker kundens varumärke bekräftar dem som experter inom deras nisch
utveckling

hitta kärnan i saker … bort med fluff
se all livskunskap nerkokad i text
fokus på just kiunskap – inte inspirtation

gör avärlden bättrre

små och snabblästa faktaböcker … vykortsstorlek a6

Lika lätta
i handen som de är enkla att läsa snabbt lära dig nya saker.
fokus på kunskap, inte inspiration Tunn = folk läser faktiskt boken

två timmar

… redigera nykter

Det som kändes fantastiskt när du skrev det i går är inte mycket att ha efter en natts sömn. Bläddra tillbaka till förra sidan. Wow. Vilken röra av ord, halva meningar och lösa tankar. Inget hänger ihop.

Perfekt! Det är nu du tar fram högtryckstvätten och spolar fram ädelstenarna som förhoppningsvis gömmer sig där inne.

Den här gången var min uppgift att skriva en kort text om Eget Förlag, alltså förlaget som ger ut den här boken (som jag driver med min fru, Helene). Förlagets vision är kunskap på nolltid – vilket betyder att det ger ut böcker som ger dig kunskap du kan börja använda här och nu. Texten vänder sig till framtida författare (som i dag jobbar som föreläsare och utbildare). Förhoppningsvis väcker den deras intresse för förlaget, så att de en dag skriver en egen bok och ger ut den med oss.

Hur jag tänkte, vad jag gjorde

Det första jag alltid gör är att skriva ut mina anteckningar och lägga papperen framför mig. För att förstå vad jag har samlat på mig behöver jag se allt, fysiskt.

Jag drar streck mellan ord och meningar som säger liknande saker, stryker under det jag gillar, skriver kommentarer i marginalen som kanske intro, bra poäng, utveckla det här.

I det här exemplet gick mina tankar ungefär så här:

» Eftersom visionen kunskap på nolltid ska genomsyra allt vi gör med förlaget (från möten till böcker), måste texten vara kort och konkret.

» Vi ger inte bara ut böcker. Vi har en nisch och ett tydligt fokus. Alla böcker har samma storlek och tar ungefär två timmar att läsa. När det kommer till innehållet fokuserar vi ofta på korta kapitel, pang på-kunskap, exempel från författarens liv och prova-det-här-övningar.

» Vi riktar oss till föreläsare och utbildare som vill skriva en bok, och hjälper dem ta fram en bok som ger deras karriär en skjuts framåt.

Lyckades jag? Det får du avgöra. Nu har du i alla fall fått ett smakprov på hur det kan gå till att skriva full och redigera nykter.

Exempel på nykter text

Det ska vara enkelt att lära sig nya saker. Därför ger vi ut vykortsstora handböcker. De tar två timmar att läsa och får plats i jackfickan.

Våra böcker innehåller konkreta exempel på hur kunskapen kan användas, reflektionsfrågor, faktarutor, berättelser från vardagen, övningar att göra direkt och mallar att utgå från. Även om böckerna är små får vi plats med en massa matnyttigt, eftersom vi har tagit bort allt onödigt.

Vår uppgift är att hjälpa dig som föreläsare och utbildare att ta nästa steg i karriären, där boken är ett av de första trappstegen. Visst ger den dig en extra inkomstkälla. Ännu mer bekräftar boken din position som expert på ämnet och stärker ditt varumärke.

Det är lite av vad vi menar med vår vision – kunskap på nolltid.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.