Skriv enkelt

Jag läste en gång ett skrivtips från Region Jönköpings län. Skriv på ett så lättförståeligt sätt som möjligt. Där slutade jag läsa. Ordet lättförståeligt är knappast lättförståeligt. Vad är det för fel på Skriv enkelt?

Myndighetssvenska. Kanslisvenska. Byråkratspråk. Även ett hatat barn har många namn. Det finns fikonspråk, nonsensord och jobbiga fraser i alla yrken. Som när någon säger radiologi istället för röntgen, implementera istället för genomföra och indikera istället för visa. Om du är intresserad av att så många som möjligt läser det du skriver, gör det enkelt för dem.

Undvik: Parkeringsskivan skall under uppställningen vara anbringad innanför fordonets framruta, så att den lätt kan ses utifrån.

Skriv: Lägg parkeringsskivan synlig i framrutan.

Strunta i de värsta felen

» Be någon som är olik dig att provläsa texten. Någon som inte känner till dig, ditt företag eller ämnet du skriver om. Kanske grannen eller dina morföräldrar? Jag bad en fjortonåring och en tioåring att läsa den här boken innan jag skickade den till tryck. Jösses vad jag är tacksam för det.

» När vi ändå pratar om åldrar – hur skulle du förklara det du skriver om för en tioåring? Skriv likadant nu, oavsett hur gammal mottagaren är. Det är inte bara barn, ungdomar och människor med lässvårigheter som kommer att tacka dig.

Övning: Jaga svåra ord

» Vilka krångliga ord brukar du använda? Kan du byta ut några av dem mot enklare varianter? Kom ihåg att synonymordlistor är dina kompisar.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.