Regeln om 3

Tre små grisar. De tre vise männen. Guld, silver, brons. De tre bockarna Bruse. Fadern, sonen och den helige ande. Det finns många exempel där siffran tre är betydelsefull. Inom retoriken kallas det trikolon, en uppladdning med tre ord eller i tre steg.

Det är lätt att komma ihåg tre saker: lättsaltade chips, mjölk och yoghurt.

Tre är också det minsta antal som krävs för att bilda ett mönster. Två prickar på ett papper är bara två prickar på ett papper. Det är först när det blir tre prickar i rad som du ser mönstret.

Det är också vanligt att filmer, böcker och teaterföreställningar har tre akter. En inledning för att dra igång historien, den oväntade vändningen i mitten och sedan den spännande upplösningen framåt slutet.

När fyra blev tre

Blod, svett och tårar är delarna i ett av Churchills mest berömda tal. Men han sa tydligen även att det krävdes hårt arbete. Visste du det?

Har vi förkortat citatet eftersom det är lättare att komma ihåg tre saker, eller för att vi ogillar hårt arbete lite mer än blod, svett och tårar? Eller har vi putsat Churchills tal då svett och hårt arbete ungefär är samma sak?

Övning: Dina tre viktigaste fördelar

» Vilka är de tre viktigaste argumenten för att någon ska läsa det du har skrivit? Inled texten med dem.

Tänk på hur dagstidningarna använder ingressen, alltså det inledande och ofta fetstilade stycket i en artikel. Ge mig ett smakprov på vad jag missar om jag struntar i din text.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.