Problemlösning

För att lösa ett problem behöver du först förstå vad det är. För mig är det svårare än att lösa själva problemet. Jag går ofta omkring med en diffus känsla av att jag inte räcker till, att jag inte förstår och att det inte är någon idé att göra något.

”Jag bodde länge i en lägenhet utan tapeter i hallen. De rev jag ner när jag flyttade in. Sedan blev omtapetseringsprojektet så stort att det bara fick vara.

Det dröjde arton månader innan jag med hjälp av några vänner fick upp nya tapeter. Det var då jag fattade hur många moment omtapetseringen egentligen bestod av.”

/ Tankar från en person med adhd

Någon sa en gång att det är vardagssakerna som är krångliga, eftersom det är någon utan adhd som har hittat på dem. Jag håller med. Det jag tror är ett problem brukar vara tio mindre problem. När jag väl inser det blir allt lättare, men fortfarande inte lätt.

Under ett halvår gick jag i terapi med en psykolog och en arbetsterapeut för att lära mig lösa problem mer effektivt. Det här är tekniken de lärde mig och som jag har haft en enorm nytta av.

Hitta miniproblemen

För att enklare lösa problem behöver du börja med att hitta de många miniproblemen. De ska vara så små att du kan göra dem utan några förberedelser.

Jämför det stora problemet med ett pussel. Du kan inte lägga det direkt. Pussel och problem kan bara lösas genom att du hittar bitarna och lägger dem i ordning – en i taget.

Låt oss säga att du ska handla mat. Vad händer om du bryter ner uppgiften handla mat? Hur många miniproblem får du då, utöver själva handlandet?

  1. Gå igenom skafferiet och kylen. Du behöver veta vad du har och vad du saknar.
  2. Hitta en penna för att skriva handlingslistan, eftersom det alltid verkar vara någon som gömmer den för dig.
  3. Skriv handlingslistan. Det är bra att komma ihåg vad du ska handla.
  4. Hur får du hem maten? Räcker det med en väska på cykeln, eller måste du åka buss, ta bilen eller be en vän skjutsa dig?
  5. Packa upp allt du har köpt.

Utöver det här kanske du har punka på cykeln, eller så regnar det, eller så måste du prioritera en skol- eller jobbuppgift, eller så …

Det stora problemet är sällan det svåra. Det är att hitta och förstå de mindre hindren längs vägen.

Fyra steg för att lösa problem

Du kan inte använda den här övningen på allt i livet. Då kommer du aldrig få någonting gjort. Däremot kanske den passar för större problem du verkligen vill ta tag i.

1. Beskriv problemet

Gör det med så få ord som möjligt. Trivs du inte på jobbet kan det finnas dussintals orsaker. Är det arbetstiderna, kollegorna, närmaste chefen, uppgifterna, arbetsplatsen, bristen på semester, lönen eller något annat? Se till att hitta rätt problem innan du försöker lösa det. I det här exemplet är det chefen som gör att vi inte trivs.

2. Hitta så många lösningar som möjligt

Skriv ner både vettiga och vansinniga lösningar. Försök att vara så ärlig du kan.

3. Lättare, svårare? Osäker eller större effekt?

Sätt in dina lösningar i ett rutmönster likt det du ser här intill. Tanken är att försöka förstå vilka lösningar som är lättare och svårare att genomföra, och vilka som kan ge ett bra resultat.

4. Genomför en eller flera lösningar

Kan du göra det själv eller behöver du be någon om hjälp? Är lösningen så enkel att du kan göra den direkt? Eller är det bra om du delar upp den i mindre bitar?

Det finns faktiskt ett femte steg. Det är att du efteråt utvärderar hur det gick att genomföra lösningen, för att lära dig något till nästa gång. Men eftersom jag sällan gör det själv kan jag inte med gott samvete kräva att du ska göra det.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.