Människor rent allmänt

Människor kommer alltid att vara ett mysterium. Jag älskar dem, men de är även en enorm frustrationskälla. Och jag känner hela tiden en sorg över att vara utanför. Samtidigt vet jag inte vad jag vill vara en del av.

Det här kapitlet handlar om att försöka få till vettigare relationer och att undvika det värsta kaoset.

Välj kanal och plats

Om det är korta diskussioner gillar jag mejl och sms. Där kan jag lätt se när jag hörde av mig senast och vad vi pratade om. När jag behöver prata med någon en längre stund, och mer på djupet, vill jag helst göra det genom att vi ses. Över telefonen tappar jag stora delar av dialogen och känslan i samtalet, dessutom finns risken att jag börjar tänka på annat om jag tröttnar.

Blir du lätt distraherad av det du ser och hör omkring dig, och har svårt att fokusera på samtalet? Sätt dig på den stol och plats där du tycker det är lugnast.

Jag behöver ofta sitta med ryggen mot en vägg. Även om jag får fler intryck då blir jag ändå lugnare eftersom jag har en bra överblick över vad som händer.

Tänk på den sociala baksmällan

Jag brukar säga att jag lider av social baksmälla. Det innebär att det sociala batteriet har tagit slut – på grund av att jag har umgåtts med andra människor – och behöver laddas om. Men det inser jag inte när jag är dränerad. Då vill jag aldrig mer träffa en annan människa. Om det är riktigt illa börjar jag tömma kalendern på nästan allt som är på gång.

Lösningen är såklart att vara mer balanserad. Om du är likadan som jag, försök planera för det oundvikliga. Om du vet att du ska göra någonting som tar energi – oavsett om det är roligt eller jobbigt – låt dagen efteråt vara tom på möten och sociala krav. Tänk på dig själv och respektera vilodagarna.

”Om jag ska iväg på fest eller vara uppe sent, då ser jag till att inte ha några tider att passa eller saker att göra dagen efter.

Trots att jag inte dricker blir jag ändå vansinnigt bakfull av alla intryck. Kanske blir jag till och med mer bakfull nu, sedan jag slutade dricka. När jag är nykter finns det inga intryck jag kommer undan och inga ljud jag inte lyssnar på.

Så länge sömnen funkar är det lättare att träffa andra, men ibland kan jag vara slutkörd efter att bara ha ätit lunch med någon.”

/ Tankar från en person med adhd

Intryckssanera livet på stan

För vissa är det en stor utmaning att röra sig ute bland människor eftersom de är oförutsägbara. De gör det svårt att veta vad som kommer att hända. För att minska det jobbiga kommer här ett gäng tips jag själv använder eller har haft nytta av tidigare.

En sjuksköterska jag pratade med nämnde ordet intryckssanera, vilket jag gillar. Att inte låta ditt liv skräpas ner av onödiga känslor, intryck, saker eller annat. Att fundera kring vad du tar emot från omvärlden och dig själv, och sedan jobba för att minimera intrycken.

Använd solglasögon eller en keps för att skärma av dig. Du kan få samma effekt av att dra upp luvan på huvtröjan eller jackan. Att lyssna på musik i hörlurar är också ett bra sätt att filtrera intrycken utifrån. Jag vet inte om det gäller för fler personer, men jag känner mig tryggare när jag har händerna i fickorna eller i ett par vantar – om det är vinter.

Planera din promenad. Använd parker och mindre trafikerade vägar. Du behöver inte ta den kortaste vägen dit du ska.

Var ute när ingen annan är det. Jag gillar att storhandla fredagskvällar när alla andra är hemma, kollar på teve och äter taco.

Om du behöver handla kläder, lägg märke till vilka butiker där personalen låter dig gå omkring i din egen takt – utan att hoppa fram och fråga vad du behöver. Eller som klarar av att ge dig den servicenivå du föredrar.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.