Kom ihåg att sluta glömma saker

Jag vet att jag hela tiden glömmer saker. Ändå slutar jag aldrig att tro det motsatta. Jag tänker att det här behöver jag inte skriva upp. Trots alla bevis för att jag snabbt glömmer saker är jag övertygad om att det ska funka den här gången.

Därför är mitt bästa tips: När du kommer på någonting, skriv ner det – direkt, inte om fem minuter. Investera i post-it-lappar och en bunt pennor. Placera sedan ut dem vid sängen, i köket, i vardagsrummet och i väskan. Och när du går någonstans, se till att ha med dig ett anteckningsblock och en penna.

Vill du slippa papperslapparna? Använd mobilen. Mejla dig själv påminnelser eller lägg in dem i kalendern. Och ta bilder på instruktioner, handlingslistor, visitkort och annat du behöver komma ihåg.

Synliga påminnelser

Jag har en tatuering på min vänstra hand. Om du tittar snabbt ser den ut som tre krumelurer, men i praktiken är det en kom ihåg-lapp. Tatueringen säger txt, som i text. Att skriva är en av få saker som gör mig avslappnad. Jag skaffade den eftersom jag aldrig kommer ihåg vad jag mår bra av när de mörkare stunderna kommer krypande.

Du kanske inte behöver skaffa tatueringar för allt du ska komma ihåg, men jag är övertygad om att synliga påminnelser är bra även för dig.

Lägg fram saker

Om jag ska ta med en lunchlåda till jobbet behöver jag antingen ställa fram den vid ytterdörren eller skriva en lapp och lägga den i skorna. Om jag ska vattna i morgon ställer jag fram vattenkannan på köksbordet redan nu. Synliga saker som finns på fel plats blir påminnelser att du behöver göra något. Det här förutsätter såklart att du brukar ha dina saker på särskilda ställen.

Skaffa avfyrningsramper

Det kan vara en stol, ett bord, en skål eller en korg. Här lägger du saker du ofta behöver ha med dig. Det kan vara paraplyet, mobilen, nycklarna, plånboken och handväskan. Det enda tillåtna området för sakerna är just avfyrningsrampen.

När du hittar dina saker på andra platser än där de ska vara (exempelvis i kylskåpet eller badrummet), se till att direkt flytta dem till din avfyrningsramp.

Och när du ändå är igång, skaffa en avfyrningsramp på kontoret.

Se till att familjen och kollegorna känner till dina avfyrningsramper, varför du har dem och hur viktigt det är att alla lämnar tillbaka lånade saker på rätt ställe. Har du småbarn som gärna flyttar runt på allt de hittar? Se till att du väljer en plats högt upp.

Var sak på sin plats

Någon flyttar mina saker och konflikten är igång. Jag vet inte hur många bråk som har börjat så, men det är många. Därför måste mina saker – allt från mobilen till hantlarna – bo på vissa platser. Anledningen är att jag glömmer bort sakerna om jag inte ser dem. Om hantlarna inte ligger intill stolen där jag hänger av mig kläderna är de osynliga och jag glömmer snart bort dem. Av samma anledning måste medicinen ligga på samma ställe som tandborsten eftersom jag då ser den när jag borstar tänderna.

Du kan även träna upp att mentalt koppla ihop vissa platser med en aktivitet. Tänk så självklart det är att bli sugen på godis eller popcorn när du går på bio. Gör kopplingar som är bra för dig och bryt andra. Du kan förknippa sängen med vila, sömn och eventuellt att läsa en bok. Om du ska se på teve eller använda mobilen gör du det någon annanstans.

Om du lämnar jobbdatorn på jobbet är det en markering att även låta jobbtankarna stanna kvar där när du går hem.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.