Jävla hen

Hen är ett könsneutralt pronomen och visst kan det finnas behov av det. Men ordet kommer med ett inbyggt problem. Det gör texter svårare att läsa eftersom det fortfarande är så värdeladdat. Det är ju faktiskt ett nytt pronomen, när hände det senast?

Först nu – nästan tio år efter att jag släppte den första versionen av den här boken – kan jag läsa texter med hen utan att haka upp mig och stanna till varje gång ordet dyker upp. I och för sig kanske det säger mer om mig och hur långsamt jag lär mig, men du förstår poängen.

Det här problemet gäller givetvis fler ord. Om jag skriver den här boken utan att använda svordomar lär du inte sakna dem. Men om jag fyller en satans jävla skitmening med en helvetes massa bajs kommer du att reagera, eftersom boken i övrigt är fri från sådana ord.

Hen och jävlar – två olika ord med liknande utmaningar. Använd vilka ord du vill, bara du förstår vad du ger dig in på.

Dagisfröken eller förskolepedagog

En person i rullstol, är den rullstolsburen eller rullstolsbunden? Pratar vi om handikapp, funktionshinder eller funktionsvariation?

Vissa ord bråkar mer än andra. Tänk på det när du skriver – både när du vill undvika att reta upp läsare och när uppretandet är själva poängen.

Du kan även irritera personer genom att använda jargong eller fel ord i sammanhanget. Tänk dig att du öppnar ett kuvert, vecklar ut brevet och läser hälsningsfrasen Tjabba! Det är inget konstigt med själva ordet, men visst hade du blivit förvånad och tveksam till innehållet om avsändaren var en svensk myndighet.

När du skriver, se världen från läsarnas vinkel och gör allt du kan för att de ska orka igenom texten. Även om det innebär att du behöver byta ut några ord.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.