Håll dig kort

När William Faulkner skrev boken Björnen använde han meningar som sträckte sig över två sidor och innehöll 250 ord. För mig känns det som litteraturens motsvarighet till tortyr när jag inte regelbundet når en punkt och kan vila. Bara på den här sidan har jag hittills använt tre punkter.

För några år sedan fick jag ett uppdrag av en svensk myndighet. Instruktionen var:

Ta fram en läsvärd version av vår fullstora årsredovisning, alltså något som folk kommer att bry sig om.

Visst var det en hygglig utmaning, men det gick utmärkt att minska 80 sidor text till 8 – och ändå få med det viktigaste.

Använd korta ord, korta meningar och korta stycken om du vill få dina texter lästa. Det är mer inbjudande och går snabbare att läsa. Korta texter är också lättare att komma ihåg.

Ta bort

» Upprepningar. Har du redan skrivit något en gång så vet läsaren det. Undvik tjat. Ta bort upprepn…

» Nästan alla adjektiv. Är en fantastiskt bra film verkligen bättre än en fantastisk film? Betyder det att en fantastiskt vidunderligt hisnande magiskt bra film är ännu bättre?

Korta exempel

Längre text: När du åker över krönet och förbi de första postlådorna så kommer du på höger sida att se en röd lada. Strunta i den och fortsätt ytterligare hundra meter förbi Anderssons gård. Sväng sedan av till vänster när vägen delar sig.

Kortare variant: Sväng vänster när vägen delar sig.

Längre text: Oavsett om du köper en av våra fristående tjänster eller väljer en paketlösning tillhandahåller vi samma gedigna dygnet-runt-service.
Kortare variant: Vi ger alla kunder dygnet-runt-service. Stora som små.

Kortast: Dygnet-runt-service för alla.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.