Grejerna du äger

Ha alltid med dig en ryggsäck eller handväska med alla viktiga saker. Då minskar du risken att tappa bort något. I min ryggsäck finns alltid medicin, öronproppar, plånbok, några pennor, anteckningsblock, nycklar och två par hörlurar – eftersom vi vet vad som hände när mitt enda par gick sönder den där vinternatten. Vad finns i din väska?

Ju färre saker du äger, desto lättare är det att hålla ordning på dem. När jag levde som mest spartanskt fick jag plats med alla ägodelar i en vandringsryggsäck. Det är inget jag strävar efter längre, men det visade mig hur få saker jag egentligen behöver.

Enligt samma logik sparar du fler saker i ett stort förråd än i ett litet. Fråga dig själv hur små – och få – förråd du egentligen behöver för dina viktigaste saker.

Har du förråd med lådor du inte längre vet vad de innehåller? Ta hjälp av en vän för att rensa ut bland dem. Gå i förväg igenom vilka typer av saker du vill ha kvar, som exempelvis foton eller allt som kan antas ha ett personligt värde. Ta sedan en lång promenad medan vännen sorterar förrådet i två högar. En för det som är viktigt och en för allt som ska kastas eller skänkas bort. Om du absolut måste det så gå igenom högarna tillsammans med vännen en sista gång innan du bestämmer dig.

Jag använder färgkodning eller annorlunda mönster även utanför kalendern. Mobilfodralet är rött och datorfodralet fyllt av gröna monster. Det gör att jag snabbt hittar mina saker, vilket blir en förenkling då jag slipper leta så länge. Nycklarna till kontoret har en färg medan nycklarna hem har en annan. Och om du skaffar en kraftigt röd eller gul bil sticker den ut på vilken parkering som helst.

Skaffa dubbletter

Först ber jag dig att städa upp bland dina saker, sedan är det dags att skaffa dubbletter? Jag vet att det låter konstigt. Syftet är faktiskt att minimera problem. Om du har en tandborste hemma och en i sommarstugan behöver du inte längre komma ihåg att packa den. Andra saker som är bra att skaffa dubbletter av är laddare till datorn och mobilen, mediciner, vitaminer, deodorant, linsvätska‚ glasögon, smink och underkläder.

Givetvis finns det fler platser än bara sommarstugan där du kan lagra dubbletter. Kanske har du en pojkvän, flickvän eller särbo där du brukar övernatta? Vad behöver du ha där för att göra livet smidigare? Om du reser ofta kan du ha en färdigpackad necessär i resväskan.

Minska dina valmöjligheter

Jag tycker det är en ständig kamp att välja mellan saker. Därför strävar jag efter att minska valmöjligheterna.

Det är långt ifrån alla beslut som faktiskt betyder någonting. Dessutom tar det energi att behöva utvärdera och bestämma sig för än det ena och än det andra.

Frågan är hur många beslut du kan överlåta till andra eller slumpen. Låt pizzerian bestämma vad du ska äta. Ta med en tärning och låt den välja vilken väg du ska ta under promenaden.

När det kommer till val blir jag ofta som barnet i butiken som bara får välja tio bitar lördagsgodis. Jag blir stående och stirrar. Därför är det bättre om min fru frågar Ska vi gå på bio eller restaurang? istället för Vad ska vi hitta på? Detsamma gäller semesterresor. Ska vi åka till Småland eller Dalarna?

Ett annat sätt att förenkla livet är att strunta i att jämföra detaljer. Är du på gång att skaffa ett nytt telefonabonnemang? Välj ut den egenskap som är viktigast för dig och fokusera på den. Mycket datatrafik? Lågt pris?

Detsamma gäller i de flesta situationer där du ska köpa något. Välj en egenskap och låt den styra. När du bokar hotell till utlandsresan, är det viktigare med balkong och havsutsikt eller att det ligger centralt så att du slipper åka buss?

Skaffa lådor för allt

Jag har en låda för viktiga papper och kvitton. Där lägger jag allt jag misstänker kan vara bra att spara på. Ungefär en gång om året går jag igenom lådan för att se vad jag ska spara och vad som ska kastas.

Ett tips är att ta bort locket från lådan. För att jag ska använda viktiga-papper-lådan måste det vara urbota enkelt att lägga ner saker i den.

Behöver du få ordning på småsaker? Köp tyghyllor och häng dem inuti en garderob. Du kan även hänga tyghyllor på hatthyllan.

Skaffa två tvättkorgar för att göra sorteringen lättare. En för ljus tvätt som passande nog är vit. Den för mörk tvätt är … tadaaaa … svart.

En annan variant är att ha en korg för 40-graderstvätt och en för 60. Det är lätt att sortera ut ljusa, mörka och färgglada plagg från varandra – och mycket jobbigare att kontrollera vilka som tål 60 grader.

Eller så köper du bara plagg som tål 60 grader.

Men skaffa ingen diverselåda som innehåller allt från pennor och tejp till busskort och deklarationer. Ord som diverse och övrigt är synonymer för skräp. Vem kan hjälpa mig att få min fru att förstå det?

Obekväma kläder

Jag har ingen aning vad du tycker om kläder. Det jag har på mig är vanligtvis obekvämt och skaver, trots att jag är oerhört kräsen när jag handlar. Och när jag väl hittar plagg jag gillar köper jag fler av samma sort.

En liten minioptimering gällande kläder och morgonrutiner. I mina byrålådor och garderober har varje sak sin plats. Det gör att jag på morgonen kan plocka åt mig kalsonger, strumpor och en t-shirt på väg till duschen, utan att behöva öppna ögonen. Dessutom använder jag bara svarta t-shirtar av en viss sort, vilket gör att jag alltid vet att de fungerar om allt annat skulle kännas fel.

Kan du också tänka dig att gå omkring i omaka strumpor så slipper du både sorterandet och att oroa dig för att tvättmaskinen ska äta upp några av dem, om du förvarar dem lösa i en byrålåda.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.