Förhållanden

För mig fungerar det bättre att prata om viktiga saker när jag har fysisk kontakt. Givetvis kan jag inte krama om alla personer jag vill prata med, men det funkar med min fru. Då sitter jag tätt intill henne, eller lägger mig med huvudet i hennes knä. Om vi är i olika städer är videosamtal ett ganska bra alternativ.

Finns det något särskilt sammanhang, en viss tidpunkt eller en särskild plats som är bättre för dig att prata med dina närmaste?

”Alla andra kan ta en paus från mig. De behöver inte träffa mig på ett halvår om de inte vill det. Det kan jag också förtvivlat önska, att jag var den som kunde ta paus från mig själv.”

/ Tankar från en person med adhd

Äta, vila och sedan prata

Undvik att prata när du är irriterad, trött eller hungrig. Det är väldigt lätt att det blir fel och att det fortsätter i den riktningen. Berätta hellre hur du känner och att ni kan prata igen när du har lugnat dig, sovit eller ätit. Använd en timeout så ofta du kan och behöver det.

Ibland kan det vara lättare att skriva ner vad du tänker och känner istället för att säga det muntligt. Då får du dessutom tid att fundera på vad du känner, och inte minst varför du gör det. Kanske räcker det sedan med att skicka ett sms?

När det uppstår konflikter med människor nära mig är konflikten det enda som finns i huvudet. Den är med i allt jag tänker och gör. Även de minsta av saker kan svälla upp, tränga bort det andra och tömma mig på energi. Det är först när jag har löst spänningen som jag börjar fungera igen. Jag har inget förslag på hur du löser problemet, bara att du så snart det går behöver göra det.

Ett tips – som jag är urdålig på att följa själv – är att aldrig ha viktiga samtal på kvällen. Allra minst när ni har krupit ner i sängen. Om diskussionen blir irriterad kanske ni inte har orken att reda ut den – och ligger kvar i mörkret och är förbannade istället för att sova. Det är bättre om ni pratar när ni är pigga och harmoniska.

Dela upp arbetet

När jag träffade min fru dröjde det inte länge innan vi insåg vem av oss som alltid kommer att vara den som packar resväskorna. Sedan vi förberedde oss inför vår första långresa – då jag bröt ihop, skrek och fick panik – har vi delat upp jobbet. Mina uppgifter numera är att packa mina egna saker, vattna blommorna, kasta soporna, bära tunga saker och stuva bilen.

Har din partner bättre hand om pengar än vad du har? Är du bättre på att laga mat? Hitta vad som funkar för er och dela upp arbetet. Det finns ingen poäng med att göra saker på andra sätt om det leder till konflikter.

Försök inte förändra varandra

Även om det här inte är någon bok om relationer vill jag ända lägga till några saker. De här tipsen är supersvåra. De är också vad jag dagligen jobbar med för att få mina relationer att fungera bättre.

Istället för att försöka förändra varandra, hitta praktiska lösningar för att gå runt problemet. Tänk lite mer jag gillar dig som du är, hur kan vi lösa saker tillsammans?

Fundera också på när det är dags att ta hjälp av någon utomstående. Alla kommuner ska erbjuda familjerådgivning till dem som vill ha det. Där träffar ni en person under total sekretess. Någon vars uppgift är att hjälpa er hitta vägen framåt tillsammans. Mitt tips, som jag även har hört från dem som jobbar som familjerådgivare, är att söka er dit innan problemen blir för stora.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.