Använd trasiga meningar

Var du än gick i skola, och vem du än hade som lärare, är jag säker på att du fick lära dig vissa universella sanningar. Skrivregler. Jag minns till exempel att jag inte fick inleda meningar med orden och eller men. Men det går. Och nu ska jag förklara varför.

Skrivregler är bara en samling rekommendationer. Du får inte böter om du bryter mot dem. Däremot kan de göra stor nytta. Om du och jag har samma utgångspunkt – och skriver på ett liknande sätt – ökar chansen för att vi kommer förstå varandra.

Men det finns även en inbyggd konflikt eftersom du vill att så många som möjligt ska minnas just dig. Om du skriver som alla andra kommer dina texter att bli förutsägbara och tråkiga. Där kan du ha nytta av det som kallas trasiga meningar.

Trasiga meningar finns oftast i reklamtexter och skönlitterära böcker. En trasig mening kan inte stå på egna ben. Den behöver förklarande meningar omkring sig för att läsaren ska förstå poängen. Samtidigt får orden i den trasiga meningen mer energi och spänst.

Vår nya mobil. Större, snabbare, mer hållbar.

Visst kunde jag lika gärna ha skrivit något i stil med: Vår nya mobil är större, snabbare och mer hållbar än våra tidigare modeller.

Men jämfört med rubriken är den meningen glädjelös. Dessutom försvinner fördelarna bland alla ord. Så använd gärna trasiga meningar. Om du vet varför.

Fler exempel

» Trasigt. Och kraftfullt.

» Det verkar inte möjligt. Men det är det.

» Hon var en inspirerande människa. En hjälte.

Övning: Trasa till det

Hur kan du göra den här meningen trasig och samtidigt mer levande?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.