Anv. ald. förk.

Förkortningar är perfekta för sms, tabeller och andra platser som saknar utrymme. Utöver det ställer de bara till med problem. De tar längre tid att förstå, läsaren måste veta vad de betyder och dessutom kan det vara svårt att använda dem korrekt. Låt mig visa.

Bil är det du använder för att ta dig till mataffären. Bil. (med en punkt efteråt) är däremot en bilaga.

I dag är jag from, men fr.o.m. i morgon är jag elak.

En min kan bli sur, särskilt när jag smsar och säger att jag blir min. 30 min. försenad till vår dejt.

Vi har gjort en ISP i MSP

Jag har ingen aning om vad ISP eller MSP är. Däremot vet jag en annan sak. När du förkortar ett ord – trots att det finns gott om utrymme att skriva ut det – berättar du att du struntar i mig, läsaren.

Vadå SM och KPN?

Sveriges Meteorologiska och Hydrologiska Institut, Skandinaviska Enskilda Banken AB och Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag kan definitivt kosta på sig att förkorta sina namn. Företagen är tillräckligt stora och kända, vilket gör att förkortningarna SMHI, SEB och LKAB fungerar och används. Kanske är företagen till och med mer kända under sina förkortningar.

Om du däremot inte tillhör de riktigt stora så strunta i förkortningen. De enda som vet att SM står för Sunes Mekaniska och att KPN betyder Kunskap på nolltid (som är temat för Eget Förlags böcker) är företagens anställda.

Om du måste förkorta

»  Gör det sparsamt.

»  Använd bara välkända förkortningar (bl.a., m.m., m.fl.)

»  Inled aldrig en mening med en förkortning.

»  Undvik att ha två (eller fler!) förkortningar i rad.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.