Var specifik

Trivs du kalasbra på jobbet eller är det rätt ok? Gör febern att du mår mindre bra eller ligger det närmare sanningen att beskriva livet som fyllt av sjögång, kräkningar och ett apatiskt sängliggande med omväxlande frossa och svettningar?

Jag gissar att du också använder tama beskrivningar och ord som rätt så, lite och ganska. Det gör de flesta. Kanske säger du även man när du menar jag. Om du har otur lider du även av sjukdomen att säga folk när du egentligen menar en eller några få specifika människor.

När du pratar kan du komma undan med att vara diffus och svävande. Du ser eller hör reaktionen från den du pratar med och vet om budskapet går fram. Om du däremot är otydlig när du skriver drunkar texten bland alla andra texter som inte heller vågar ta ställning.

Stå för vad du tycker

När du är tydlig händer flera saker. Främst blir det enklare att förstå vad du menar. Det blir även lättare att förstå vem du är, vad du står för och att du bryr dig om läsaren.

Sagan om ringen är inte en bok om alla kortvuxna människor med håriga fötter som någonsin har kastat ner en ring i en vulkan. Det är historien om Frodo och hans vänner. På ett liknande sätt är texten om dig, ditt företag eller föreningen just det – berättelsen om vad som gör er unika.

Jag får många av mina uppdrag genom att gå rakt på sak och vara tydlig. Jag tycker du är en spännande person som jag gärna vill samarbeta med. Om jag är ute efter ett samarbete finns det få mer direkta sätt att närma sig det.

Vad svarar du när kyparen på restaurangen frågar om maten var god? Kanske nöjer du dig med ett ja eller mycket bra. Om du verkligen gillar maten lägger du till ett fantastiskt, eller säger att maten inte bara var god utan jättegod.

Vad skulle hända om du säger att maten var underbar, sagolik eller det bästa du har ätit på flera veckor? Eller att desserten fullbordade din kväll och fick smaklökarna att dansa jitterbugg? Förutom att ha gett kyparen en tydlig bild av vad du tyckte om maten är jag säker på att han kommer att minnas dig. Dessutom lär kocken få höra berömmet.

Snabba tips

» Ta ställning och säg vad du tycker. Var modig.
» Undvik svajande och klena ord som lite, nästan, ok, nog, ganska och kanske.
» Byt ut ord istället för att förstärka dem. Använd synonymordlistor och upptäck nya världar. Kanske kan du ersätta ord som jättebra med superb, briljant, enastående eller suverän?