Regeln om 3

Tre små grisar. De tre vise männen. Guld, silver, brons. De tre bockarna Bruse. Fadern, sonen och den helige ande. Det finns många exempel där siffran tre är betydelsefull. Inom retoriken kallas det trikolon, en uppladdning med tre ord eller i tre steg. Vad är så bra med siffran tre och varför ska du intressera dig för den?

Det är lätt att komma ihåg tre saker: mjölk, bröd och pålägg. Tre är också det minsta antal som krävs för att bilda ett mönster. Det är också vanligt att filmer, böcker och teaterföreställningar har tre akter. En inledning för att dra igång historien, den oväntade vändningen i mitten och sedan den spännande upplösningen framåt slutet.

När fyra blev tre

Blod, svett och tårar är delarna i ett av Churchills mest berömda tal. Men han sa tydligen även att det krävdes hårt arbete. Visste du det? Har vi förkortat citatet eftersom det är lättare att komma ihåg tre saker, eller för att vi ogillar hårt arbete lite mer än blod, svett och tårar?

Allt har fler än tre fördelar

Vilka är de tre viktigaste argumenten för att någon ska läsa det du har skrivit? Inled texten med dem.

Tänk på hur dagstidningarna använder ingressen (det inledande och ofta fetstilade stycket i en artikel). Ge ett smakprov på vad jag kommer att lära mig – och vad jag missar om jag hoppar över texten.