Se till att allt du vill och förväntas göra har en deadline. Det gäller inte bara på jobbet. Utan en deadline är det alltid lättare att se på teve, peta på mobilen eller göra ingenting. Om du saknar en deadline, sätt en själv eller be någon hjälpa dig.
Vad är den allra senaste dagen och tiden du måste ha gjort färdigt uppgiften? Om jag ska vara färdig med en bok om två dagar har jag panik. Om jag förväntas vara färdig med det sista kapitlet om en månad lär jag vänta tre veckor innan jag ens funderar på vad jag ska skriva. Och om det helt saknas en deadline slutar jag automatiskt att bry mig om uppgiften – vilket gör att jag har dragits med den här boken så länge.
För mig är det en fördel att behöva rapportera eller leverera till andra personer. Då blir deadlinen riktig. Det är en annan anledning till att den här boken har dröjt, eftersom ingen väntat på den – förutom min svåger.
Fundera även på vilken startline du ska ha. Alltså när du måste börja med en uppgift för att slippa stressa ihjäl dig framåt slutet.
Skjut ner uppskjutarbeteendet
Jag misstänker att du och jag fungerar likadant. Vi skjuter upp jobbiga uppgifter och hoppas på att de ska bli mer underhållande om vi bara väntar lite. Det funkar, en stund, innan någon påminner oss om den där saken som plötsligt behöver vara klar om en timme. Den där akutsaken vi egentligen har vetat om i evigheter men valt att inte göra något med.
Är saldot lågt på busskortet? Fyll på det direkt. Du kan såklart lägga in en påminnelse i kalendern om det, även om det bara är en variant av uppskjutarbeteendet. Detsamma gäller småsaker som att klippa naglarna och ta fram en ny rulle toapapper.
Om du kommer på att du borde göra något, och du kan göra det på under fem minuter, släng dig då över det och gör det direkt. Då slipper du lägga in uppgiften i ABC-listan.
Lägg in räkningarna på autogiro. Då betalas de automatiskt på rätt datum och du slipper att bry dig mer. Och deklarera direkt när du får papperen från Skatteverket. För de flesta räcker det med att skicka ett sms.
Ett av de mest effektiva botemedlen för att sluta skjuta upp saker är att sätta snäva deadlines. Du kan faktiskt få lika mycket gjort på två timmar som du normalt lyckas med under en hel dag. Hur snäv deadline kan du ge dig själv, så att det fortfarande är möjligt att klara av uppgiften?
Har du svårt att bestämma dig för vad du ska ha på dig till jobbet eller vad du ska äta till lunch? Ge dig själv två minuter för att fatta beslutet. Om du inte har bestämt dig då får du gå naken och hungrig resten av dagen.
”Om du vill kan du låna ett mantra jag använder. Det är: Gör det direkt, eller acceptera att det inte blir gjort.
Även om du inte kan göra saken nu kan du ändå göra något. Bestäm när du ska ta dig an uppgiften. Lägg sedan in den i almanackan eller sätt en påminnelse.
För att få in nya rutiner brukar jag göra dem synliga ett tag genom att sätta upp lappar. Det fungerar förvånansvärt bra.”
/ Tankar från en person med adhd
En sak i taget eller allt samtidigt
Försöker du göra många saker samtidigt? Vissa människor säger att de mår bäst när de parallelljobbar med lite av allt. Studier visar motsatsen. Livet blir bara rörigare. Om du har adhd behöver du mer ordning, inte ytterligare kaos.
Eller så gör du lite av allt möjligt, mest hela tiden. Jag skriver bäst när jag sitter på kaféer eller har en teve (påslagen utan ljud) framför mig. Kaféet och teven skapar rörelse och energi, samtidigt som musiken i hörlurarna gör att jag kan fokusera.
Det viktiga är inte om du gillar det ena eller andra, utan att du ser till att bli medveten om vad som passar dig bäst.
Lämna ett svar