Det är lätt att överdriva och trimma hörnen på sanningen när du skriver. Det spelar ingen roll om du beskriver dig själv i en jobbansökan, skickar ut ett pressmeddelande eller skriver en tidningsartikel. Du skarvar information, tar genvägar och förenklar det komplexa.
Samtidigt finns det ingen absolut sanning. Oavsett vad du skriver om så lyfter du medvetet upp några detaljer och lägger allt annat i skuggorna. Men det är stor skillnad på det och att medvetet förvränga saker.
Nästan ärlig reklam
Lagen kallar glappet mellan verklighet och reklampåståenden för vilseledande marknadsföring. Det är när reklam innehåller oklar eller oriktig information, eller när företag medvetet utelämnar väsentliga uppgifter. Men du kan faktiskt vara falsk och vilseledande utan att ljuga.
Visste du att ett svenskt mineralvatten under många år marknadsfördes med förklaringen att vattnet var fritt från sötningsmedel och socker? Det enda jag tänkte var: Är inte allt vatten sockerfritt?
Tänk om ditt favoritbröd i matbutiken skulle ha ett klistermärke som säger Nu utan råttgift. Konstigt, ja. Och lika sant som det sockerfria vattnet.
Om du enbart är intresserad av vinst och beröm på kort sikt, säg vad du vill. Men om du vill att någon ska lita på dig även i morgon, säg som det är – utan att slira runt och vilseleda människor.
Det är läsarens förtroende för dig som avgör din framgång och hur bra du kommer att lyckas. Dessutom är det bästa marknadsföringstricket att använda dig av sanningen. Så håll dig till den – stenhårt.
Vill du inspireras, leta upp Delicatos kampanj där de marknadsför tårtor, chokladbollar och andra godsaker med fraser som kan innehålla spår av vitaminer och mineraler och garanterat fria från fullkorn.
Övning: Mer ärlighet
» Titta på en text du har skrivit och fundera på hur du kan vara ännu mer ärlig.
» Vad behöver du ta bort, vad bör du skriva dit?
» Hur nära sanningen vågar du gå? Vad skulle fördelen med det vara – för dig och för läsaren?
Lämna ett svar