Trimma texten

Äntligen har du skrivit klart. Allt ser suveränt ut, men du är faktiskt inte färdig. Det finns några sista saker att göra innan du fullt ut kan jubla och studsa omkring.

Läs högt

Det finns många knep för att göra en text bättre. Det kanske mest effektiva sättet är att skriva ut den och läsa högt. När du läser en text högt hör du rytmen och flytet. Låter texten naturlig? Är meningarna för långa? Om du behöver läsa om vissa ord eller meningar flera gånger kan du vara säker på att andra kommer behöva göra likadant.

Om du tycker det är jobbigt att läsa texten högt för dig själv, be någon annan att läsa den för dig. Kanske en sambo, vän eller kollega. Givetvis kan du inte högläsa allt du skriver, då skulle du aldrig bli klar. Men om det är viktigt att få texten rätt – läs den högt.

Läs långsamt

Eftersom du skrev texten vet du redan vad som borde stå där. Ja, borde. Risken är stor att du läser det du tänkte skriva – inte det du faktiskt skrev.

Läs i omgångar eller bakifrån

När du bryter ditt normala läsmönster är det lättare att hitta eventuella misstag.

Läs i mindre bitar
Är texten lång? Dela upp den och korrekturläs i omgångar. Då är risken mindre att du skyndar dig igenom texten bara för att få det klart.

Skriv, vila, redigera

Jag tog upp det tidigt i boken men säger det igen. Se till att göra någonting helt annat – helst sova en hel natt – innan du säger att texten är färdig. När du får distans till den kommer du att upptäcka nya saker.

Korrekturläs korrigeringarna

Du justerade felen, men korrekturläste du ändringarna du gjorde?

Det finns ingen perfekt text

Därför kommer du heller aldrig att kunna skriva den. Fråga dig istället hur bra texten behöver vara för att den ska nå sitt mål. Skriv dit och du är klar.