Skrivkramp

Har du någonsin hört talas om pratkramp, matlagningskramp eller snickarkramp?

Konstnärer och fotografer får aldrig kramp. Istället kan de sakna inspiration och de rätta verktygen. Det är vad jag tror att skrivkramp också handlar om – att vi inte har koll på verktygen.

Du vet inte var du ska börja. Vad du än gör så tar det stopp. Uppgiften är för stor. Dags att ge upp.

Eller så gör du något åt saken

Tänk på skrivandet som arbete. Det kommer aldrig att uppenbara sig en magisk ande som ger dig inspiration. Det enda sättet att ta dig igenom texten är bokstav för bokstav. Så sätt dig ner och skriv.

En stol har ben, ryggstöd och sits

En pajdeg består av smör, mjöl och vatten. Vilka är beståndsdelarna i det du skriver? Dela upp texten i mindre avsnitt du kan slutföra under en sittning. När jag skriver texter som ska bli en A4-sida kan jag göra det från fyra håll samtidigt. Sedan monterar jag ihop delarna likt ett pussel. Det sista jag gör är att slipa till skarvarna så att det blir en text.

Du kanske saknar information

Bredda dina vyer och försök hitta nya infallsvinklar. Ju mer du lär dig om ämnet, desto mindre skrivkamp får du.

Bjud över någon på en kopp te

Slå igång ljudinspelningen på mobilen och berätta vad det är du vill ha sagt. Ibland är det lättare att prata än att skriva. Om inte annat så är det gott med en fika.

Snyt dig

Ibland spelar det ingen roll vad du än försöker med. Orden sitter fast likt en eländig förkylning. Därför kan det fungera med att bara försöka blåsa bort det som fastnat.

Ta fram ett anteckningsblock och fyll det med ord, fraser och nonsens. Skriv och snyt. Allt som dyker upp i huvudet ska ner på papperet. Se till att få ut det. Blås rent huvudet. Städa bort skräpet och gör plats för någonting annat.

Fortfarande fast?

Sök på nätet för att se vad andra skriver, stjäl en mening och bygg vidare med den som grund. Om du trots det inte kan komma vidare – sov. Allt blir bättre efter lite sömn.