Kapitel 5: Kollektiv innovation med öppna data

När Christian Gustavsson, kommunalråd i Linköpings kommun, föreslog att kommunens ekonomisystem skulle lämnas ut som öppna data borde vi kanske ha sett panikfyllda politiker och tjänstemän överallt. Istället blev det en kort artikel i en av de lokala tidningarna. Troligtvis för att ingen förstod vad han pratade om.

”En gång i tiden kunde politiker ställa sig på ett torg och hålla ett anförande som alla tyckte var otroligt begåvat”, säger Christian Gustavsson. ”Politikerna var mest pålästa och kunniga av alla och upphöjda på piedestal. Nu är det omöjligt för oss att veta mer än alla andra tillsammans. Det var likadant med läkares kunskap och position tills för några år sedan. Nu är det tvärtom. Det finns mer kunskap hos den stora massan än vad en enskild läkare någonsin kan lära sig. Patienterna diskuterar frågorna på nätet och har gemensamt testat alla läkemedel.”

Christian Gustavsson menar att tillgången på information har förändrat hur vi ser på makt och kunskap. ”Om vi på ett effektivt sätt ska lösa problem behöver vi ta hjälp av varandra. Vi behöver människor som kan lite om mycket och givetvis människor som kan otroligt mycket inom ett enda ämne. När vi sedan sätter samman dem kan vi hitta riktigt spännande lösningar.”

Därför, menar han, behövs aktiviteter som hackathons eftersom de drar ut det mesta av kunskapen i samhället. Innovationsmyndigheten Vinnova håller med. På sin webbsida berättar de att öppen innovation handlar om att den bästa kompetensen eller de bästa idéerna inte finns inom den egna organisationen. ”Öppna data är ett sätt att öppna upp innovationsprocessen och göra externa lösningar möjliga. Det finns många användare, hackers och entreprenörer som har idéer om nya tjänster om de får tillgång till öppen information.”

Enkelt förklarat är öppna data information som är tillgänglig utan inskränkningar i form av prislapp eller immaterialrättsliga hinder. Det är information som är aktuell, tillgänglig via nätet och fri att använda för vem som helst – till vad som helst. Med rätt kunskap kan du alltså använda den väderdata som SMHI ger bort för att bygga en konkurrerande vädertjänst – eller kombinera väderdatan med Östgötatrafikens trafikinformation för att få förslag på vilken buss du borde ta för att få en solig eftermiddag.

Två av de tjänster som har skapats på East Sweden Hack är Primärt val och Appetito. Primärt val visar grafiskt hur patienter upplever kvaliteten på olika vårdcentraler, barnavårdscentraler och distriktssköterskor. Datan kommer från landstingets patientenkäter. Tanken är att hjälpa patienter hitta vårdgivare som kommer att ge dem en bra vård. Appetito jämför elevers upplevelse av skolmaten med hur mycket mat de kastar. Tanken är att hitta ett samband som minskar kostnaden för matsvinn och underlättar planeringen av skolmaten.

East Sweden Hack har sedan starten haft öppna data som återkommande tema. Några av dem som har delat med sig av information har varit Östgötatrafiken, Region Östergötland, Transportstyrelsen, SMHI, Linköpings universitet, Linköpings kommun och Norrköpings kommun. De såg alla möjligheten att lära sig mer, att inspireras av andra verksamheter och att få värdefull feedback på sin data för att kunna utveckla den ytterligare. De såg också evenemanget som ett utmärkt tillfälle för nätverkande och att synas i ett innovativt sammanhang med talangfulla människor.

Martin Källström säger att Narrative bidrog med öppna data från sina kameror av flera anledningar. ”Dels stöttar det vårt community världen över eftersom användarna blir en del av Narrative när de själva är med, skapar och får uppmärksamhet för det de gör. En annan anledning att delta och vara generös med vår data är att vi till vardags tävlar med giganter som Saab och Ericsson om att hitta personer att anställa.”

Han säger att ett hackathon drar till sig människor som ser helheter och är villiga att tänka nytt. Människor som är svåra att hitta annars.

”Vi behöver inga fler kuggar i maskineriet. Vi behöver personer som har öppenheten och startup-kulturen med sig i ryggraden, som rör sig snabbt och tänker utanför specifikationerna.”


Ladda ner hela boken

Det här är ett kapitel från boken Hackathon – upplev det kreativa kaoset på East Sweden Hack.

Följ med bakom ridåerna på East Sweden Hack. Läs intervjuer med deltagare, arrangörer, kommunalråd och företag. Lär dig mer om vad ett hackathon är, vad nyttan med det är och hur du arrangerar ett själv. För visst borde du vara något extra spännande på spåren när generaldirektören för Vinnova säger att de – Sveriges innovationsmyndighet – blir mer och mer överflödiga när allt fler events likt East Sweden Hack arrangeras.

Ladda ner boken via Google drive.

Illustrationer och bokens form av gjord av Edit&Björnen. Boken skrevs på uppdrag av Mjärdevi Science Park i Linköping.