Kapitel 4: En effektiv utbildning för anställda

Martin Källström är grundare och vd på Narrative, ett företag som tillverkar små, bärbara kameror. Han säger att det speciella med ett hackathon är vad som händer med personerna som är där.

”På alla företag är det svårt att hitta balansen mellan att säga till de anställda att hålla ett starkt fokus och att skapa en kreativ arbetsmiljö där de själva hittar lösningarna som skapar värde för kunderna. Ett hackathon löser det pusslet.”

Ett sätt att nå balansen är att släppa iväg de anställda på ett hack. Där får de frihet att skapa fritt och kan dessutom hämta med sig inspiration hem till kontoret, utan att det påverkar det dagliga arbetet och dess deadlines.

”Vanligtvis när du skickar iväg anställda på en kurs eller föreläsning får alla personer samma information och stöps i en likadan form. På ett hackathon lär de sig betydligt mer eftersom de måste tänka själva från början till slut. De utsätts för en större bredd av ny kunskap och kan dessutom välja vilka utmaningar de vill ta sig an. Det gör att alla kommer hem med en skräddarsydd utbildning.”

Samtidigt förstår han företagens rädsla inför att släppa iväg de anställda på en utbildning utan kursplan. Hur kan företagen då veta vad de får tillbaka?

”Min uppmaning är att se det här som en effektiv form av vidareutbildning för personalen. Vi som engagerar oss i hackathons känner nog alla att den utbildning vi har fått främst kommer från en kultur där vi lär oss av andra, inte utifrån färdiga kursplaner och strukturerad verksamhet. Det de anställda får med sig från ett hackathon är svårt att nå på andra sätt.”


Ladda ner hela boken

Det här är ett kapitel från boken Hackathon – upplev det kreativa kaoset på East Sweden Hack.

Följ med bakom ridåerna på East Sweden Hack. Läs intervjuer med deltagare, arrangörer, kommunalråd och företag. Lär dig mer om vad ett hackathon är, vad nyttan med det är och hur du arrangerar ett själv. För visst borde du vara något extra spännande på spåren när generaldirektören för Vinnova säger att de – Sveriges innovationsmyndighet – blir mer och mer överflödiga när allt fler events likt East Sweden Hack arrangeras.

Ladda ner boken via Google drive.

Illustrationer och bokens form av gjord av Edit&Björnen. Boken skrevs på uppdrag av Mjärdevi Science Park i Linköping.