Kapitel 3: Ett nytt sätt att arbeta

"Under ett hackathon bränner man av ett intensivt fyrverkeri. Att starta ett bolag är inte ett sprinterlopp, det är ett maraton som innehåller en massa sprinterlopp. Ur vårt perspektiv får man ha tålamod. Det är mycket som tar tid att sätta sig och mogna."

Christian Berger är vd på Lead – företagsinkubatorn i Linköping och Norrköping som har blivit utsedd till att vara en av Sveriges bästa. Han menar att det är intressant att se på effekterna som ett hackathon för med sig, men att det gäller att titta betydligt bredare än på resultatet.

”Under ett hackathon bränner man av ett intensivt fyrverkeri. Att starta ett bolag är inte ett sprinterlopp, det är ett maraton som innehåller en massa sprinterlopp. Ur vårt perspektiv får man ha tålamod. Det är mycket som tar tid att sätta sig och mogna.”

Han menar att det viktigaste troligtvis är att deltagarna får ny kunskap och lär sig ett arbetssätt de kan väcka till liv senare.

”Det är ganska lätt att få studenter och unga människor till sådana här event. Det spännande är om vi även kan få hit människor som är lite förstörda och inrutade. Sedan låter vi grupperna krocka med varandra. Det inrutade får möta det fritt tänkande och naiva. Den delen är intressant och fruktansvärt utmanande.”

Anna Broeders säger att det finns diskussioner som återkommer varje år. En av dem är att den offentliga sektorn och näringslivet gärna ser att produkterna utvecklas och blir till företag. Deltagarna däremot är ofta där mest för att det är en rolig helg. Trots det menar hon att sådana här aktiviteter är viktiga eftersom de utvecklar både deltagarna och företagen.

”Genom att få fler företag och organisationer att engagera sig utanför sina egna väggar har vi vunnit mycket. De som deltar eller besöker hacket får helt klart nya influenser, idéer och kontakter. Det gör att de kan fortsätta att utveckla sin egen verksamhet på ett bättre sätt framöver.”

Anna Broeders berättar om resan till Berlin med det vinnande laget från 2015. Under resan pratade de mycket om svårigheten i att driva vidare projekten efter hacket. Att ta tillvara på idéerna efteråt har visat sig vara en av de största utmaningarna.

”De som vann sa att de kanske skulle kunna vidareutveckla produkten om de satt en kväll i veckan. Men sedan kommer verkligheten med tentor, studentfester eller det vanliga jobbet. Då rinner idéerna ut i sanden. Till stor del är det upp till lagen själva vad som händer efter ett hack. Tidigare år har vinnarna fått en pott med timmar exempelvis hos apptillverkare. Första året användes det, men inte det andra året.”

”Det viktiga med ett sådant här evenemang är att samla många skarpa hjärnor”, säger Lena Miranda. ”Att få dem att möta varandra och skapa tillsammans. De får mängder av aha-upplevelser av att öppna upp sig, vidga sina vyer, lära sig nya saker och ta del av andras skapelser. Där finns det stora värdet. Att det händer spännande grejer på ett hack som människor inte vill missa, det blir en dragningskraft och skapar i sin tur ett värde för oss som arrangörer och för regionen.”

Att just en resa har varit förstapris i tävlingen har fyllt ett större syfte än att bara vara någonting roligt. På resan följer även samarbetspartners och sponsorer med för att få ett bredare perspektiv, kunna jämföra East Sweden Hack med internationella motsvarigheter och för att upptäcka hur startup-världen fungerar i andra länder.

”Tanken är att utsätta alla för en internationell injektion”, säger Lena Miranda. ”Vi är alla en del i en global värdekedja. Det spelar ingen roll om vi exporterar eller inte. Vi är beroende av underleverantörer och partners som har sina kunder eller finansiärer på en internationell arena. Det gör att vi måste agera därefter. Att ha ett pris som gör att man får den här typen av upplevelse och breddar sin erfarenhetsbank är viktigt.”


Ladda ner hela boken

Det här är ett kapitel från boken Hackathon – upplev det kreativa kaoset på East Sweden Hack.

Följ med bakom ridåerna på East Sweden Hack. Läs intervjuer med deltagare, arrangörer, kommunalråd och företag. Lär dig mer om vad ett hackathon är, vad nyttan med det är och hur du arrangerar ett själv. För visst borde du vara något extra spännande på spåren när generaldirektören för Vinnova säger att de – Sveriges innovationsmyndighet – blir mer och mer överflödiga när allt fler events likt East Sweden Hack arrangeras.

Ladda ner boken via Google drive.

Illustrationer och bokens form av gjord av Edit&Björnen. Boken skrevs på uppdrag av Mjärdevi Science Park i Linköping.