Kapitel 2: Fokus och adrenalin

Vad är ett hackathon egentligen? Det beror lite på vem du frågar. Namnet kommer från en nybildning av orden hackare och maraton.

Vad är ett hackathon egentligen? Det beror lite på vem du frågar. Namnet kommer från en nybildning av orden hackare och maraton. Med hackare menas inte personer som utför olagliga handlingar och bryter sig in hos företag. Snarare handlar det om duktiga programmerare och kreativa människor som bokstavligt talat hackar sönder befintliga lösningar och sedan monterar ihop dem till någonting nytt och bättre.

Hackare + marathon = hackathon

Det första året samlade East Sweden Hack mestadels programmerande unga män, men det skulle förändras. Två år senare fanns forskare, projektledare, formgivare, kommunalråd, företagsledare och politiker på plats. Där fanns teoretiker och de mer praktiskt lagda, de självlärda och de utbildade, människor från det offentliga och det privata. Dessutom hade andelen kvinnor ökat för varje år till att vara en tredjedel år 2015.

Tanken med ett hackathon, eller hack som det också kallas, är att du ska lämna vardagsrutinerna bakom dig och tillsammans med andra människor – som du kanske aldrig tidigare har träffat – på begränsad tid utveckla någonting nytt eller lösa ett befintligt problem.

Det är en fest som samlar människor som vill ge sig på utmaningar tillsammans med andra. Det är ett evenemang med en platt hierarki. Här spelar din bakgrund och hur många års erfarenhet du har ingen roll. Du kan ta lika stor plats på scenen som vem som helst av de andra deltagarna. Alla startar på noll. De tidigare val i livet du har gjort, sådant du trodde var permanent och avgörande för din framtid, har inte längre någon betydelse. Här blir du sedd som den du är och för vad du skapar på två dagar – inte bedömd på gamla meriter.

Ett hackathon är ett sätt att snabba upp tiden och testa någonting du alltid har velat prova. Det som började som en subkultur med programmeringstävlingar övergår alltmer till att bli en innovationsmetod som går att applicera på vilken utveckling som helst.

På East Sweden Hack träffas deltagarna under två dygn i Mjärdevi Science Park. På plats serveras varm mat, kaffe, dricka, snabb nätuppkoppling och allt annat de kan behöva. Deltagarna ska bara behöva ägna sig åt att vara kreativa. ”Poängen är att få vara fokuserad under en helg”, säger Anna Broeders, rekryterare och talangscout på Skill. Hon har varit med och arrangerat hacket sedan starten. ”Evenemanget är designat för att få dig att hamna i ett flow under så lång tid som möjligt. Många har projekt igång hemma, men de kanske inte kommer så långt. De jobbar lite här och där men får aldrig klart någonting.”

Det mest bestående intrycket för henne är hur sammansvetsade lagen blir.

”Det finns egentligen inte tid till något annat än att sätta igång och börja jobba. Jag kommer alltid minnas hur vi ett år räknade ner de sista sekunderna. När vi skrek att det var över för denna gång ställde sig alla upp och applåderade. Två dygn av intensivt skapande hade passerat på vad som kändes som några minuter.”

Ofta arrangeras hackathons som en tävling där flera lag tävlar mot varandra för att i slutet få sin prestation bedömd av en jury. Vinsterna kan vara allt från coachtimmar med partners och företagsutvecklare till längre resor, exempelvis till Silicon Valley.

En av dem som satt i juryn ett år var i det närmaste chockad av hacket. ”Det här skulle jag vilja ta med mig till mitt eget företag. Om vi kunde få så här mycket gjort på 24 timmar skulle vi vara någon helt annanstans än där vi är i dag.”

Målet med ett hack är aldrig att ta fram perfekta tjänster och produkter. Snarare bedöms hur väl deltagarna har följt årets tema, vilken nytta resultatet kan ha för enskilda personer och samhället i stort, användarupplevelsen, graden av nytänkande, hur tjänsten eller produkten kan föra människor närmare varandra, och hur deltagarna har tagit sig an och löst ett verkligt problem.

Marcus Nygren, projektledare för East Sweden Hack

”Det man vill komma åt är att åstadkomma enormt mycket på kort tid”, säger Marcus Nygren som under de tre åren har hunnit med att vara både deltagare och projektledare. Till vardags läser han till civilingenjör i medieteknik på Linköpings universitet. ”Om ett hack görs rätt är det ett extremt effektivt format när det gäller att leverera lösningar. Ett hack handlar om att må bra av att skapa. Sedan är det givetvis stressigt och allt det där, men det är en ruggig adrenalinkick.”

Han menar att det intensiva formatet fungerar eftersom ett hackathon sällan pågår mer än några dagar. Evenemanget blir en frigörelse för människor som har väntat på att få explodera i kreativitet. Den begränsade tiden är en framgångsfaktor eftersom det ökar kraven på att ta snabba beslut och prova enkla lösningar.

”Men om ett företag skulle försöka att fungera likt ett hackathon hela tiden skulle det innebära katastrof. Det behövs tid att återhämta sig och jobba på en mer normal nivå.”

Marcus Nygren menar att man inte ska underskatta värdet av att ha varit med på ett hackathon. ”Ett hack är ett fantastiskt sätt att få ett försprång mot konkurrenterna. Det är en läromiljö där du boostar ditt självförtroende och kastar ut gammal kunskap.”

Han menar att de som har varit med på ett hack lättare får ett bra jobb. ”Hackathon lockar människor som är sociala, talangfulla och villiga att tänka nytt. Det här är något helt annat mot andra saker i ditt cv. Deltagarna får en chans att visa vad de går för i skarpt läge. För sponsorer och partners är det ett sätt att locka till sig framtida anställda. De ser direkt vad deltagarna kan prestera på 24 timmar i en grupp med människor de kanske aldrig har träffat.”


Ladda ner hela boken

Det här är ett kapitel från boken Hackathon – upplev det kreativa kaoset på East Sweden Hack.

Följ med bakom ridåerna på East Sweden Hack. Läs intervjuer med deltagare, arrangörer, kommunalråd och företag. Lär dig mer om vad ett hackathon är, vad nyttan med det är och hur du arrangerar ett själv. För visst borde du vara något extra spännande på spåren när generaldirektören för Vinnova säger att de – Sveriges innovationsmyndighet – blir mer och mer överflödiga när allt fler events likt East Sweden Hack arrangeras.

Ladda ner boken via Google drive.

Illustrationer och bokens form av gjord av Edit&Björnen. Boken skrevs på uppdrag av Mjärdevi Science Park i Linköping.